Plaatsing van het riet op het mondstuk

Veel saxofoondocenten, lesboeken en websites die iets vertellen of schrijven over de plaatsing van het riet op het mondstuk, geven aan dat de tip (het dunne gedeelte) van het riet precies gelijk moet staan met met het uiteinde van het mondstuk. Maar wat gebeurt er als je je hier nu niet aan houd, maar het riet juist iets voor of over het uiteinde van het mondstuk plaatst? Tijd voor wat verrassende experimenten.

Het riet iets over het uiteinde van het mondstuk plaatsen

Je zult merken dat de toonaanzetten wat scherper en klapperiger van aard worden. Dit zorgt ervoor dat de articulatie, de aanzetten tussen de noten duidelijker hoorbaar zijn. Je merkt ook dat de gepeelde noten iets hoger uitkomen dus je moet iets naar beneden bijstemmen. Op deze manier kun je snelle loopjes maken en dan nog steeds heel duidelijk de aanzetten van deze snelle noten horen.

Als gevolg van het iets naar voren plaatsen van het riet moet je iets meer moeite doen,  het riet is iets moeilijker te bespelen. Het voelt aan alsof het riet een half getal in sterkte is toegenomen. De bekende saxofonist Sony Rollins plaatste zijn riet vaker op deze manier om die scherpe en klapperige aanzetten te maken.

Het riet iets voor het uiteinde van het mondstuk plaatsen

De keerzijde van het riet iets over de rand plaatsen is dat duidelijke snelle aanzetten tussen de noten juist minder goed hoorbaar zijn. Vooral als je van plan bent een combinatie van snelle en moeilijke aanzetten te spelen, kan het helpen je riet iets voor het uiteinde te plaatsen. Op deze manier zal de het riet uiteinde makkelijker een afsluiting maken tussen zichzelf en het mondstuk en je tong kan het riet met minder kracht uit trilling brengen. Saxofonist Johnny Griffin gebruikte deze methode in combinatie met een zacht riet om noten aan elkaar te plakken!

De veilige middenweg

De reden dat de meeste saxofonisten, docenten, lesboeken en websites kiezen om het riet gelijk met het uiteinde van het mondstuk te plaatsen is natuurlijk omdat ze dan de voordelen van beide kanten hebben, alleen niet in bovengenoemde extreme omvang. Echter, spraakmakende muziek maken vereist soms dat je een radicalere methode moet toepassen. Er zijn gelukkig geen regels opgelegd hoe jij je persoonlijke geluid vorm wil geven.

Dus experimenteer en probeer eens je riet iets naar voren of naar achteren te schuiven en kijk wat er gebeurt!

(Hieronder bijgevoegd de video welke bovenstaande wijsheden uitlegt, Engelstalig)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.