Oefenen met een metronoom

Een metronoom is een hulpinstrument voor het aangeven van het tempo. Een metronoom geeft het tempo aan door een geluidssignaal af te geven. Dit kan een constant tikkend geluid zijn. Heb je een geavanceerde metronoom kun je ook een maataccent of ander geluidssignaal instellen. Als maateenheid gebruikt men “beats per minute”, afgekort bpm. Het aantal tellen per minuut. 120 Bpm betekent dat er 120 beats in 1 minuut zitten oftewel 2 beats per seconde.

Het gebruik van een metronoom kan erg handig zijn wanneer je wilt weten hoe snel een muziekstuk gespeeld moet worden. Vaak staat dit op de partituur aangegeven middels woorden als adagio of andante of direct in bpm.

Kan je met een metronoom oefenen?

Het is verstandig om een metronoom te gebruiken bij het oefenen. Zo leer je het tempo vast te houden en ook om strak te spelen. Ook kun je tijdens het oefenen je voet mee laten meetikken met de tikken van de metronoom. Daarnaast ontwikkel je je intern ritmegevoel door met metronoom te oefenen wat uiteindelijk ten goede komt wanneer je niet met een metronoom speelt.
Probeer terwijl je speelt je muziek exact gelijk te houden met de tikken van de metronoom. Je kunt de tikken van een metronoom op elke tel zetten of wanneer je in een vierkwartsmaat speelt op de 1 en de 3 tel (dus het tempo van de metronoom halveren), of in bijvoorbeeld een driekwartsmaat alleen op de 1e tel zetten.

Zoek in een in te studeren partituur de lastige maten eruit. Begin te studeren op het einde van de lastige maat. Het is belangrijk dat je een tempo kiest waarbij je de maten kan spelen zonder fouten te maken en dat kan dus weleens heel erg langzaam zijn. Doe je dat niet en maak je steeds dezelfde fout dan heb je deze uiteindelijk ingeoefend en dat is natuurlijk zonde! Telkens geldt: speel je hetgeen je oefent goed, herhaal het altijd nog een paar keer extra. Zo weet je zeker dat het geen toevalstreffer was. Heb je de maten op het langzame tempo onder controle, speel dan de maten ervoor, de geoefende maten en de maten erna. Zo plaats je het geoefende in een muzikale zin. Gaat dat je ook goed af, dan kun je het tempo beetje bij beetje opvoeren. Je kunt het tempo bijvoorbeeld opvoeren met telkens 5 bpm erbij. Het is belangrijk dat je het tempo geleidelijk opvoert. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat er fouten insluipen die je uiteindelijk inoefent.

Nadat je de partituur op bovenstaande manier hebt ingestudeerd kun je het hele stuk spelen. Lukt het al op volle snelheid of maak je onderweg nog foutjes? Als je nog foutjes maakt kies dan een tempo waarbij je ook de minder beheerste delen kunt spelen zonder dat dit veel moeite kost. Stel de metronoom op dit tempo in en speel het hele stuk. Voer daarna beetje bij beetje het tempo op.

Welke metronoom kan ik gebruiken?

Wanneer je saxofoon speelt hoor je door je eigen geluid de metronoom vaak niet goed. Je moet dus het volume van de metronoom kunnen aanpassen. Een mechanische metronoom (eentje met een omgekeerde slinger zoals op de tekening hierboven) is vaak niet bruikbaar. Beter is het om een elektrische metronoom aan te schaffen waarop je een headset of de stereo-installatie kunt aansluiten, zo kan je het volume kan aanpassen. Deze metronomen hebben vaak ook extra functionaliteit waarbij je b.v. een tel een accent kan geven, die beschikken over verschillende geluidssignalen en waarbij je verschillende ritmes of metrum kunt instellen. Ook zijn er metronomen die tevens als stemapparaat te gebruiken zijn. Deze metronomen geven vaak ook een lichtsignaal.

Een andere optie zijn de online metronomen op internet. Je hebt ze van eenvoudig tot geavanceerd. Een nadeel is dat je deze niet mee kunt nemen.

Een natuurlijk zijn er diverse gratis apps te krijgen voor je mobiel, even zoeken in de “market” voor je eigen phone!

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.