Hoe kan ik snel en tegelijk een zuivere toon spelen?

Vroeg of laat krijg je zelf ook een muziekstuk voor je neus waar een snel loopje in zit of zelfs een hele passage waar snel gespeeld dient te worden, vaak ook nog met een lastige articulatie, frasering, bindingen, aanzetten, punctuatie en de versieringen erin. Het stuk is verder goed te spelen, maar op deze snelle stukjes loop je steeds weer vast. Het lijkt wel of je ze nooit eigen kan maken.

Ben gerust, ook jij kan die snelle stukjes op een gegeven moment spelen, als je maar de juiste methode gebruikt om het je eigen te maken en er wat studietijd in wilt steken. Val niet in de valkuil om het te snel te willen leren. Als je eenmaal met foutieve vingerzetting en/of frasering start en dit constant (fout) herhaald, heb je het snelle stuk fout ingestudeerd en dat corrigeer je achteraf niet makkelijk meer. Het is foutief in je geheugen en motoriek opgeslagen en daar kom je nog maar moeilijk vanaf. Hoe pak je dit probleem nu het beste aan?

Als voorbeeld neem ik het begin, de eerste 7 maten, van het nummer Never Can Say Goodbye van Gloria Gaynor. Ik heb het hieronder uitgewerkt in Musescore, een Open Source muzieknotatieprogramma. De gegenereerde audiofiles in MIDI en OGG formaat staan eronder. Deze passage komt halverwege het nummer nog een keer terug. Overigens, probeer het zelf eens te spelen! Leuke oefenstof overigens  🙂

Eerste 7 maten van I Never Can Say Goodbye - Gloria Gaynor

Eerste 7 maten van I Never Can Say Goodbye - Gloria Gaynor

MIDI File –

OGG File – 

Een beproefde methode is om je snelheid terug te brengen naar een snelheid waarbij je de passage wel kunt spelen, en dat kan wel eens heel erg langzaam zijn. Let goed op de verhouding tussen de lengte van de verschillende noten 1/32 – 1/16 – 1/8 – 1/4 – etc. Ook als je heel erg langzaam speelt moet je in de juiste verhouding spelen. Let dan ook goed op de bindingen, aanzetten, punctuatie en allerlei versieringen welke je moet aanbrengen. je moet het in zijn totaliteit op het erg lage tempo spelen. Maak je nog steeds foutjes? Dan moet je nog langzamer gaan spelen. Doe dit met een metronoom welke voor jou het tempo aangeeft!

Kan je het stukje nu wel foutloos spelen? Proficiat, herhaal dit 5x – FOUTLOOS. Maak je alsnog een fout, dan speel je het nog steeds te snel en moet je nog meer vertragen!
Ok, je kunt het nu langzaam 5x foutloos spelen. Zet nu de metronoom op dubbele snelheid, maar speel het stuk op dezelfde snelheid als net. I.p.v. 1 tik per beat heb je nu 2 tikken per beat en veranderen de noten voor het gevoel van 1/16 naar 1/8. Speel hetzelfde stuk nogmaals 5x foutloos.

Nu ga je langzaam het tempo verder verhogen, telkens met 1 beat. Dit weer blijven herhalen totdat je 5x foutloos het stukje speelt. Weer verhogen met 1 beat enzovoort totdat je op de gewenste snelheid zit. Houd goed je articulatie, frasering, bindingen, aanzetten, punctuatie en de versieringen in de gaten. Deze moet je gelijk goed mee instuderen. Na 20 minuten op deze mannier je snelheid verhogen moet je en heel stuk verder zijn dan toen je begon. Misschien ben je op een langzame beat van 40 begonnen en zit je nu wellicht al op 100 beats. De dag erna hetzelfde stuk nogmaals spelen, waarschijnlijk speel je het nu zo weg. Indien je nog foutjes maakt, direct het tempo weer verlagen en langzaam weer opvoeren.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.