Ben jij een saxofonist?

Met een saxofoon kan je veel, heel veel. Fluisteren, sissen, schreeuwen, piepen, lachen, hijgen, praten! En je kunt er natuurlijk ook gewoon op spelen. Zo kan je een saxofoon je eigen geluid geven, je kunt een sax rauw, grof of hees, maar ook heel strak laten klinken. Je kun je er klassieke muziek of jazz mee spelen, je kunt ermee in een harmonieorkest of in een funkband mee aan de slag en in nog veel meer stijlen en groepen.

Met een saxofoon kun je dus alle kanten uit. Speel je in een jazz-quartet, dan heb je waarschijnlijk in elk nummer een solo. Zit je in een groot harmonieorkest of bigband, dan speel je altijd samen met andere saxofonisten. Dan heb je ook nog kleine bandjes waarbij een blazerssectie aanwezig is. Meestal met trompet, trombone en een sax.

Duo’s, trio’s en kwartetten
Behalve in een band of een orkest kan je ook met een of twee andere muzikanten spelen, of alleen met andere saxofonisten. Er zijn bijvoorbeeld vele duetten geschreven voor piano en saxofoon, of fluit en saxofoon of 2 saxofoons. Ook is er veel muziek geschreven voor saxofoonkwartetten.

Stem
Saxofoon spelen word wel eens met zingen vergeleken. met een saxofoon kun je net als met zingen, makkelijker je eigen geluid maken dan met andere instrumenten. Je kunt het geluid na wat oefening goed sturen. Dat betekent dan ook dat je een saxofoon ook heel lelijk kunt laten klinken! Soms wil je dat misschien ook en stuur je hier bewust op aan.

Sopraan, alt, tenor en bariton
Saxofoons zijn er in verschillende maten van klein tot heel groot. De kleine saxofoon geeft het hoogste geluid, de grootste het laagste geluid. De saxofoons verschillen niet alleen in hoogte maar klinken ook allemaal iets anders.
De bekendste zijn de altsaxofoon en de tenorsaxofoon die iets groter is. Veel beginnende (jonge) saxofonisten beginnen op de alt omdat deze wat kleiner en lichter is. De sopraansaxofoon en de baritonsax zie je vaker terug in wat grotere orkesten. De sopraan is iets kleiner dan de altsax en de baritonsax nog wat groter dan de tenorsax.

Nog groter en kleiner
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld de sopranino en de bassaxofoon. Ook al zien ze er verschillend uit, het zijn toch precies dezelfde instrumenten, met precies dezelfde kleppen die precies hetzelfde bediend worden. het enige verschil is de maat. Op het saxforum is men inmiddels tot 42 verschillende typen saxen gekomen. Kijk maar eens via de link welke men daar inmiddels gevonden heeft!

 

2 reacties

  • Onbekend op 30 september 2014 om 19:24
  • Reageer

  Beste,
  hoe groot is een saxofoon gemiddeld?
  alvast bedankt!

  1. Kijk eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Saxofoon Je hebt ze in verschillende afmetingen.
   De alt-saxofoon word in een filmpje goed uitgelegd

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.